Egyházunk hírei

Feliratkozás Egyházunk hírei hírcsatorna csatornájára
Reformata.sk
Frissítve: 2 óra 55 perc

Pálfalán is épül a református óvoda

2019, december 9 - 15:29
A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programba a rimajánosihoz tartozó Pálfalai Református Leányegyházközség is bekapcsolódott, hogy a közel 500 lakosú településen mintegy negyven gyermek befogadására alkalmas óvodát építsen. A tervek szerint a nevelési intézmény 2020 szeptemberében fogadná az óvodáskorúakat.

„Feladatunk, hogy tovább adjuk az evangéliumot”

2019, december 8 - 22:39
A Csillagház adott otthont 2019. december 8-án a gömöri egyházmegye őszi közgyűlésének. Jóváhagyták a közalapi támogtásokat, a presbitériumok létszámának csökkenését, illetve növelését, valamint megválasztották az Egyetemes Választási Bizottság egyházmegyei tagjait.

A Világosság református egyházi műsor 2019. december 8-ai ajánlata

2019, december 6 - 13:04
A talentumok példázata és az adventi várakozás, átadták az Alistáli Református Egyházi Alapiskola új épületét, elhunyt id. Fülöp Sándor nyugalmazott kaposkelecsenyi lelkipásztor.

A hármas fonál nem szakad el egyhamar…

2019, december 6 - 11:03
December 1-jén, ádvent első vasárnapján napsütés ellenére zimankós téli hideg fogadta azokat a közelről és távolból a fővárosba érkezőket, akik szerették volna tiszteletüket tenni Buza Zsolt és hitvestársa, Buza Bodnár Aranka lelkipásztorok beiktatásán.

Egy különleges kegyelmi ajándékot kapott falusi pap élete és szolgálata - Nehézy Károly (1892–1964)

2019, december 4 - 10:11
„Nefelejcs-szemű, göncihordó formájú kis ember volt ez a Nehézy, a legeredetibb evangélista, akivel találkoztam. Nagy múltja volt Felvidéken. Sorba zárták be a kocsmákat, amerre járt, s a közösségeikben az emberek nemcsak a szívüket, de a zsebüket is megnyitották egymás számára” – írja Nehézyről Zsindelyné Tüdős Klára.

Köszönetnyilvánítás és eskütétel is volt az idei barsi egyházmegyei közgyűlésen

2019, december 2 - 19:54
A Barsi Református Egyházmegye őszi rendes közgyűlésén, amelyre november 24-én került sor Léván, többek között megválasztották az egyházmegye rendes és póttagját az Egyetemes Választási Bizottságba.

Barkán tartotta őszi közgyűlését az Abaúj-tornai Egyházmegye

2019, december 2 - 12:27
A község művelődési házában, a Zichy-Ferraris kastélyban fogadta a barkai gyülekezet november 24-én az Abaúj-Tornai Református Egyházmegye közgyűlését. Napirendi pontjai között a közalapi kérelmek besorolása, a presbitériumok létszámának módosítása és az Egyetemes Választási Bizottságba való tag küldése.

Mi csak eszközök vagyunk az Úr kezében

2019, november 30 - 15:12
„Ha az emberek észreveszik, hogy ilyenek a reformátusok, azzal mi emlékeztetünk, szólunk és legfőképpen példát adunk. Ez is benne van Isten akaratában: eszméltetni ezt a világot és felmutatni, hogy él még a testvéri szeretet, s lehet önzetlenül jót tenni. Szabad szeretni és segíteni ismeretlen másik embert is” – fogalmazta meg gondolatait igei üzenetében Somogyi Alfréd esperes.

37 ezer euróból újult meg a bacskai református templom

2019, november 29 - 12:24
Száz évvel ezelőtt nyerte el a mai formáját az 1830-ra felépült bacskai református templom, amely az idén is tovább szépült. Ezúttal a homlokzat újult meg köszönhetően a Bethlen Gábor Alaptól érkezett támogatásnak és a gyülekezet adakozásának. Egy tizenkét éves felújítási folyamat zárult le ezzel.

Élő reménység - előadássorozat a veszteség feldolgozásáról

2019, november 28 - 11:21
A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja november 21-23. között Élő reménység címmel konferenciát és továbbképzést szervezett gondozók és lelkipásztorok részére veszteség- és gyászfeldolgozás témájában A konferencia gerincét Dr. Szarka Miklós, református lelkész és klinikai szakpszichológus előadásai adták.

Megújult a kisújfalui templom tetőszerkezete

2019, november 27 - 18:52
64 ezer euróból készült el a 232 éves református templom új tetőszerkezete, beleértve a pléhezetet, a csatornázást és a villámhárítót is, a kisebb hibákat, repedéseket kijavították. A költségek fedezésére az Egyházmegyei Tanács 39 ezer eurót hagyott jóvá a Bethlen Gábor Alapkezelőtől az Egyetemes Egyházhoz érkezett támogatási összegből.

Gyászjelentés

2019, november 27 - 17:20
A gyászoló család mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva értesíti minden testvérünket arról, hogy Mindenható Urunk, életének 71. évében, magához szólította id. Fülöp Sándor nyugalmazott kaposkelecsényi lelkipásztort.

A kétszáz éves templom tizenegy nyílászáróját cseréltek ki

2019, november 26 - 10:24
Energiatakarékossági szempontok miatt már korábban is szükséges lett volna kicserélni a nagykeszi református templom száz éves ablakait és ajtóit. Erre azonban csak 2019-ben kerülhetett sor, köszönhetően a Bethlen Gábor Alapon keresztül érkezett támogatásnak. A Komáromi Református Egyházmegye illetékesei erre a célra az egyházközségnek hét ezer euróst hagytak jóvá.

Bátorkesziek öröme - Viki, Dorottya és Lilla sikere

2019, november 24 - 11:52
Szombat volt. Korán keltünk. Korán kellett kelnünk, mert Bátorkeszitől Jóka elég messze van. Autóba ültünk, s elindultunk. Vidáman, izgalommal fűszerezve telt az utazás, s megérkeztünk Jókára, ahol gondos előkészületekkel szervezték meg 2019. november 23-án a Keresztyén vers- és prózamondó versenyt.

„Egy vérből valók vagyunk?!”

2019, november 23 - 00:59
„Egy vérből valók vagyunk?!” címmel november 20-án cigánymissziós konferenciát szervezett a rimaszombati Csillagházban a Missio Reformata nonprofit szervezet. Szó volt a romastratégiáról, a befogadás nehézségeiről, különböző modellekről és gyülekezeti fejlesztési programokról.

Csak egy ponton múlott!

2019, november 22 - 22:17
A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara első alkalommal adott otthont 2019. november 22-én a középiskolások bibliaismereti versenyének. A megmérettetésben négy egyházmegyéből, tizenhárom középiskolai csapat mérte össze tudását.

Több egyházközség is kérte a presbitérium létszámának csökkentését

2019, november 21 - 13:52
A Komáromi Református Egyházmegye őszi rendes közgyűlésén, amelyre november 10-én került sor Hetényen a harminc lelkészi és huszonöt világi tag megválasztotta az egyházmegye rendes és póttagját az Egyetemes Választási bizottságba, jóváhagyta az egyéni és egyházközségi kérvényeket, valamint rangsorolta a Közalap építkezési keretéhez érkezett támogatási kérelmeket.

Húsz év partnerség a mérlegen

2019, november 21 - 10:52
Tovább folytatódik a Lippei Egyház, valamint a Magyarországi Református Egyház (MRE) és az Erdélyi Egyházkerület együttműködése. Erről szeptember 28. és október 2. között, a testvéregyházi megállapodás huszadik évfordulóján egybehívott kolozsvári tanácskozáson döntöttek. Az eseményen részt vett Palcsó Attila, zsinati külügyi tanácsos is.

A szíriai örményeknek gyűjtenek a református diákok és pedagógusok

2019, november 21 - 10:06
A Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatja a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap (KMROA) idei adománygyűjtése.

Így teljesülhet a fogadalom

2019, november 19 - 20:58
„A szülők azt mesélik, hogy a gyerekek hétvégén is bepakolnak a kis táskájukba és jönnének az oviba – ennél nagyobb megerősítésre nincs is szükségünk” – fogalmaz Varga Tünde, a rimaszombati Gólyavár Református Óvoda igazgatója. Gömörbe látogatva megismerkedtünk az óvodások mindennapjaival és utána jártunk, milyen kihívásokkal néz szembe egy szeptemberben megnyílt intézmény.

Oldalak